Zbog čega se jelka ukrašava

Da li ste spremni za najradosniji deo godine? Novogodišnji praznici su sve bliži.

Znate li zbog čega se baš za Novogodišnje praznike unosi u dom i ukrašava jelka?

U duhu najradosnijeg dela godine koji dolazi želimo da vas podsetimo na priču o stvarnom značenju novogodišnje jelke i zašto se baš to drvo unosi u dom.

  Prema verovanju od davnina, iznad pećine u kojoj se rodio Isus Hrist rasla su 3 drveta - jelka, bor i kedar. Posle rođenja, bor i kedar su darovali svojim plodovima tek rođenog Isusa, dok jelka nije imala šta pokloniti.
Zvezda na nebu, videvši šta se zbiva, pusti svoj sjaj na jelku i na vrhu jelke se pojavi zvezdica.
Jelka je skinula zvezdicu sa vrha i darovala Isusu i zbog toga se i dan danas na vrh jelke kači zvezda a ostatak jelke je vremenom počeo da se ukrašava.

Od tada, novogodišnja jelka je postala simbol darivanja i svetlosti, ne samo u hrišćanskoj tradiciji, već i širom sveta kao univerzalni znak praznične radosti i zajedništva. Priča o jelki koja daruje svoj najdragoceniji ukras, zvezdu, predstavlja duboku simboliku darivanja i nesebičnosti koja prevazilazi materijalne vrednosti.

Kako su godine prolazile, tradicija ukrašavanja jelke je dobijala nove oblike i značenja. U različitim kulturama i zajednicama, jelka je postala platno za izražavanje kreativnosti, ljubavi i nade. Svaki ukras koji se okači na jelku ima svoju priču, bilo da predstavlja porodičnu uspomenu, simbolizuje nadu za budućnost, ili jednostavno unosi radost i boje u dom.

U moderno doba, jelka nije samo hrišćanski simbol, već i središnji deo novogodišnjih proslava širom sveta. Ona okuplja porodice i prijatelje, pružajući im priliku da zajedno kreiraju nešto lepo i deluju u duhu zajedništva. Deca sa nestrpljenjem očekuju trenutak kada će staviti poslednji ukras na jelku, dok odrasli pronalaze radost u deljenju priča i uspomena koje svaki ukras nosi sa sobom.

Jelka je tako postala više od običnog drveta; ona je simbol svega što novogodišnji praznici treba da predstavljaju - ljubavi, nade, zajedništva i novih početaka. Dok svetlosti na jelki trepere u hladnim zimskim noćima, one nas podsećaju na toplinu i svetlost koju nosimo u svojim srcima, svetlost koju delimo sa drugima i koja nas sve povezuje u ovom čarobnom periodu godine.


Kako da vaša novogodišnja jelka bude najlepša, pročitajte savete profesionalnih dekoratera OVDE

SREĆNI PRAZNICI!
Najveći izbor najkvalitetnijih jelki na jednom mestu.
Pogledaj sve modele ovde: Novogodišnje jelke

Izdvajamo iz ponude najprodavanije jelke:



Pretražite sve novogodišnje jelke poređane po visini od 80 cm do čak 4,2 metara


Celokupnu ponudu za kupovinu jelki možete pronaći ovde:  Novogodišnje Jelke

Možete filtrirati ponudu klikom na određenu visinu ili tip  jelke u nastavku će biti izlistani samo modeli jelke te visine ili tog tipa.



Izdvajamo iz ponude najprodavanije  Ukrase za jelke:



Celokupnu ponudu za kupovinu ukrasa možete pronaći ovde:  Ukrasi za jelke


Poslušajte naše savete i neka ove godine Vaša jelka bude najlepša.



Izdvajamo iz ponude najprodavanije artikle iz segmenta Novogodišnje rasvete:



Celokupnu ponudu za kupovinu ukrasne rasvete možete pronaći ovde:  Novogodišnja rasveta


Izdvajamo iz ponude najprodavanije artikle iz segmenta Novogodišnje dekoracije :



Celokupnu ponudu za kupovinu dekoracije možete pronaći ovde:  Božićna i Novogodišnja dekoracija



Komentari