Čišćenje tastature u par koraka

Kako očistiti tastaturu?
Zašto se tastatura toliko prlja?
Kako izvaditi dugme iz tastature?

Gorenavedena pitanja i još mnoga druga postala su svakodnevica današnjeg čoveka.

Volite da jedete i pijete dok ste za računarom, niste jedini!

 Inače tatatura je najprljaviji deo vašeg računara što je i logično.
 Predlažemo čišćenje tastature u par koraka,  sledećim redosledom:

 

- Isključite računar i izvucite kabl tastature.

- Okrenite je kontra i istresite iz nje onoliko prljavštine koliko je to moguće.- Uzmite štapiće za uši, oni su najzgodniji jer su vrlo tanki, i pomoću njih i alkohola očistite prostor između svakog dugmeta.- Ako je reč o jednom tasteru koji vam pravi probleme (glavi se), na većini tastatura njega je moguće ukloniti pomoću šrafcigera.- Ukoliko je došlo do ozbiljnog prljanja, prolivanja neke tečnosti itd.  odšrafite je, odvojite plastične delove od elektronike.
Njih slobodno operite i ostavite da se suše dok elektronski deo blago prebrišite krpom pokvašenom destilovanom vodom i ostavite sve da se osuši.
Ako na kraju imate problem jer ne znate gde su im prava mesta, ne očajavajte, evo i primera za "YU" raspored.Da li ste znali da su slova na tastaturi nekada bila poređana po abecedi?  

To je bilo prvenstveno kod pisaćih mašina. Tada su se mašine za pisanje često zapetljavale kada bi se koristila na primer dva slova odmah jedno posle drugog (slova koja se inače nalaze blizu) - zato je napravljen sistem qwerty (totalno izmešana slova)! 

Američki pronalazač Kristofer Latam Skols 1872. godine došao je na ideju da razdvoji tipke sa slovima, rasporedivši slova koja se najčešće pritiskaju na dirke koje se nalaze na različitim krajevima tastature.

Njegov QWERTY raspored doprineo je tome da se pisaće mašine ređe glave u odnosu na dotadašnji raspored.

Takav raspored se koristio dugo godina i kada su se pojavili računari onda su dizajneri odlučili da nastave sa istim redosledom slova.

Naziv tastature potiče od prvih slova na njoj Q W E R T Y.

Komentari