6 saveta za savršeno sankanje

Kako nam stiže hladno vreme i zvanična zima odmah nam budi asocijaciju na snega i sportova koje ona sa sobom nosi. Kada padne prvi sneg, jedva čekamo da uživamo u zimskoj čaroliji. Deca se posebno raduju sankanju. Jedna od definitivno najlepših zimskih aktivnosti je sigurno sankanje. Ono je zabavno kako za decu, tako i za odrasle.



Predtsavljamo vam 6
Saveta za savršeno sankanje



1. Adekvatna garderoba za zimske uslove
2. Slojevito oblačenje
3. Najbolja mesta za sankanje
4. Kako odabrati sanke
5. Materijal od koga su sanke izrađene
6. Dimenzije sanki

1.
Pre nego što izađete na stazu za sankanje, treba obratiti pažnju na garderobu. Postoji garderoba specijalno dizajnirana za boravak na snegu. Tu pre svega mislimo na
nepromočivu gargerobu i obuću, odnosno garderobu koja ne propušta vodu. Na taj način ćete izbeći da se nakvasite i pokvarite zabavu.

2. Obucite se slojevito, naravno, uvek poslednji sloj da bude nepromočiv. Obzirom na to da se deca dosta znoje prilikom sankanja savet je izbegavati pamučne majce koje upijaju znoj i ostaju mokre uz telo deteta. Vodeći se savetima profesionalnih sportista predlog je da uz telo bude veš koji ne upija znoj već propušta toplotu tzv aktivni veš. Takođe, bitno je da čizme budu tople i vodootporne. Na kraju, stavite kapu, šal i rukavice i spremni ste za zimske avanture!

Prosperplast sanke - najbolji modeli u Srbiji - pogledaj




3. Da li sankanje mora da bude skupo? Odgovor je NE.

Iako nam je prva pomisao na sneg vezana za odlazak na neku od planina, sigurno postoji neko mesto u selu i gradu koje možete iskoristiti i tu napraviti svoju stazu za sankanje.
U ruralnim područjima je lakše
pronaći mesto za sankanje, svako obližnje brdašce može dobro poslužiti ukoliko se lepo pripremi staza. U gradovima je situacija malo teža tj. izazovnija i potrebno je malo istraživati kako biste došli do obliženjeg šumarka, bedema ili prigradskog brda.
U nekim mestima gradske vlasti zatvaraju strme ulice, na kraju njih postavljaju zaštitne ograde i time omogućavaju svojim sugrađanima da uživaju u sankanju. Ukoliko znate za neku šumu u blizini grada, sigurno ćete tamo pronaći dobre staze za sankanje i osećati se kao na nekoj od planina.

Rolly Toys sanke - Made in Germany - modeli na akciji kod nas - pogledaj



4.  Jedno od najvažnijih pitanja koje postavljamo kada želimo da sankamo zajedno sa mališanima jeste
kako odabrati sanke? Postoje različite vrste sanki u odnosu na starost dece, veličinu i težinu sanki kao i njihovu brzinu. Možete izabrati plastične, metalne i drvene sanke ili pak plastičnog kliska. Poslednjih godina sve su popularnije sanke koje imaju volan i moguće je upravljati njima tokom spusta, ovi modeli se ne preporučuju za manju decu već za uzrast 6+ godina.

Ukoliko je dete malo, najbolji izbor su klasične sanke sa naslonom i pojasom za vezivanje. Kada dete poraste, naslon više nije potreban. Danas postoje posebni dodaci u vidu sedišta sa pojasevima koja se uklapaju u određene modele sanki tako da isti model možete koristiti tokom odrastanja deteta.



5. Ako se odlučite za klasične sanke, pitanje je kako odabrati materijal od koga će biti napravljene?
U odnosu na tradicionalne drvene sanke, plastične su mnogo lakše i samim tim zgodnije za nošenje/vuču po snegu. Metalne sanke su svakako najteže od sve tri opcije. Uzmite u obzir i to da li ćete se sankati zajedno sa detetom ili će se dete sankati samostalno. U odnosu na to, obratite pažnju na nosivost sanki. Savremene plastične sanke izrađene su od duvane plastike koja trpi velika opterećenja i pogodne su za sve uzraste i nosivosti od 100kg do čak 120kg



6. Dimenzije sanki igraju presudnu ulogu ukoliko živite u stanu ili pak putujete kolima do mesta za sankanje.
Ako se odlučite za kliska, to je uvek dobra opcija, prvenstveno zbog malih dimenzija. Vaše dete će bez ikakvih poteškoća nositi ovaj zimski rekvizit dok se penje uz stazu za spuštanje. U odnosu na ranija vremena kada smo mi bili mali, sada postoje razne vrste kliska, pa nećete pogrešiti ako se malo raspitate pre kupovine.



Sanke su uglavnom brže od kliska zbog manje površine trenja, dok je klisko zahvalniji za pakovanje i nošenje zbog svojih dimenzija i minimalne težine.

Bilo da se odlučite za sanke ili za kliska, zabava je zagarantovana. Uživajte u zimskim čarolijama sa svojim mališanima i pišite nam u komentarima gde najviše volite da se sankate.

*Prošlogodišnji HIT je i ove godine jedan od najatriktivnijih proizvoda - KAŠIKE (makaze) ZA GRUDVE:




Pogledajte celokupnu ponudu najkvalitetnijih sanki na jednom mestu - dostava je u celoj Srbiji za 1 do 2 radna dana

Pogledaj sve sanke


Komentari