Saveti za zalivanje bašte

Kako pravilno zalivati travnjak?
Koje su najčešće greške prilikom zalivanja bašte?
Zbog čega trava nije zelena?
Da li prekomerno zalivanje šteti biljkama?
Kada je najbolje zalivati ?

Potrudićemo se da u daljem tekstu ukratko damo odgovore na gorenavedena pitanja:   Travnjaci i bašte predstavljaju idealna mesta za opuštanje i uživanje, najčešće smo svesni toga u vrelim letnjim danima. Da bi biljke ostale zelene i zdrave potrebno je da im priuštite adekvatnu negu. Jedna od najvažnijih stavki, naročito tokom letnje žege, jeste zalivanje.
Adekvatno i pravilno zalivanje nije preteško stim što je potrebno dobro se informisati i izbeći početničke greške. Osnovna stvar je da nemaju sve biljke podjednaku potrebu za vodom.
Takođe ključna stvar je i zemljište u kome su posađene, naime svaki tip zemljišta ima različitu moć zadržavanja vode.
 

   Kada i koliko zalivati ?

   Najčešće greške, kada je zalivanje u pitanju, jesu neadekvatno vreme i količina vode. Zalivanje u podne, kada je sunce najjače, može biti fatalno po biljke. Preporučujemo da biljke zalivate u ranim jutarnjim satima jer će biti snabdevene vodom tokom celog dana. Takođe, možete ih zalivati i uveče. Kada je količina vode u pitanju pogrešno je voditi se teorijom da ih treba zalivati sve dok površina zemljišta ne potamni. Ovo mišljenje je rasprostranjeno ali i potpuno pogrešno. Naime, voda se zadrži samo na površini pa ni ne dođe do korena. To znači da je biljke ne mogu koristiti. Zato ih treba zalivati ređe, ali obilnije i koristiti adekvatnu aparaturu. Na taj način ćete izbeći sve moguće greške.


Naše preporuke

Za zalivanje možete koristiti nekoliko vrsta pištolja na mlaz, odnosno pištolja za prskanje. U zavisnosti od potreba biljaka sami možete birati način zalivanja. Konkretno, imate sedam opcija: mlaz, magla, tuš, tanki mlaz, jak mlaz, široki mlaz. Šta ćete izabrati zavisi od površine koja se zaliva, kao i od toga koje biljke gajite. Najlakša i najefikasnija opcija je upotreba prskalica koje se jednostavno zabadaju u zemlju. Svaka prskalica ima određen prečnik zalivanja,a preporučujemo vam dobro poznati model “izraelku“. Reč je o rotirajućoj prskalici koja zaliva pet metara u polukrugu (180 stepeni). Ako obezbedite jači pritisak (hidrofor) dobijate jači pritisak i možete povezati nekoliko prskalica na jedno crevo i to preko brzih spojki.   Kompletnu ponudu opreme za pranje i zalivanje i navodnjavanje možete pronaći OVDE