018/32-30-264 -- 060/5326006 -- 018/32-30-265 -- 060/5326001 -- 018/32-30-266 --  |  Prijavite se  |  Registrujte se

Kontaktirajte nas  |  Isporuka robe  |  Ovlašćeni servisi

  
  
  
  

Saveti za zalivanje bašte

Kako pravilno zalivati travnjak?
Koje su najčešće greške prilikom zalivanja bašte?
Zbog čega trava nije zelena?
Da li prekomerno zalivanje šteti biljkama?
Kada je najbolje zalivati ?

Potrudićemo se da u daljem tekstu ukratko damo odgovore na gorenavedena pitanja:   Travnjaci i bašte predstavljaju idealna mesta za opuštanje i uživanje, najčešće smo svesni toga u vrelim letnjim danima. Da bi biljke ostale zelene i zdrave potrebno je da im priuštite adekvatnu negu. Jedna od najvažnijih stavki, naročito tokom letnje žege, jeste zalivanje.
Adekvatno i pravilno zalivanje nije preteško stim što je potrebno dobro se informisati i izbeći početničke greške. Osnovna stvar je da nemaju sve biljke podjednaku potrebu za vodom.
Takođe ključna stvar je i zemljište u kome su posađene, naime svaki tip zemljišta ima različitu moć zadržavanja vode.
 

   Kada i koliko zalivati ?

   Najčešće greške, kada je zalivanje u pitanju, jesu neadekvatno vreme i količina vode. Zalivanje u podne, kada je sunce najjače, može biti fatalno po biljke. Preporučujemo da biljke zalivate u ranim jutarnjim satima jer će biti snabdevene vodom tokom celog dana. Takođe, možete ih zalivati i uveče. Kada je količina vode u pitanju pogrešno je voditi se teorijom da ih treba zalivati sve dok površina zemljišta ne potamni. Ovo mišljenje je rasprostranjeno ali i potpuno pogrešno. Naime, voda se zadrži samo na površini pa ni ne dođe do korena. To znači da je biljke ne mogu koristiti. Zato ih treba zalivati ređe, ali obilnije i koristiti adekvatnu aparaturu. Na taj način ćete izbeći sve moguće greške.


Naše preporuke

Za zalivanje možete koristiti nekoliko vrsta pištolja na mlaz, odnosno pištolja za prskanje. U zavisnosti od potreba biljaka sami možete birati način zalivanja. Konkretno, imate sedam opcija: mlaz, magla, tuš, tanki mlaz, jak mlaz, široki mlaz. Šta ćete izabrati zavisi od površine koja se zaliva, kao i od toga koje biljke gajite. Najlakša i najefikasnija opcija je upotreba prskalica koje se jednostavno zabadaju u zemlju. Svaka prskalica ima određen prečnik zalivanja,a preporučujemo vam dobro poznati model “izraelku“. Reč je o rotirajućoj prskalici koja zaliva pet metara u polukrugu (180 stepeni). Ako obezbedite jači pritisak (hidrofor) dobijate jači pritisak i možete povezati nekoliko prskalica na jedno crevo i to preko brzih spojki.   Kompletnu ponudu opreme za pranje i zalivanje i navodnjavanje možete pronaći OVDE

  
  
  

Kategorije

  


  

Mailing lista

 
Da li biste želeli da primate 1 mesečno obaveštenja o popustima, specijalnim akcijama i novim ponudama putem email-a?  


  

Iskustva korisnika

 

Sve pohvale, prezadovoljna sam!

Zdravković Tatjana

Pogledajte ostala iskustva korisnika